Het selecteren van een zorgverzekering is een belangrijke beslissing voor iedereen die zorgvuldig moet worden overwogen.

Het merendeel van de mensen ontvangt een ziektekostenverzekering via een door de werkgever verstrekte uitkering. Wie zelfstandig ondernemer is, moet wellicht individueel een ziektekostenverzekering afsluiten. Met verschillende opties, afhankelijk van uw individuele omstandigheden, kan het kiezen van een zorgverzekering vaak een overweldigend proces zijn. Hier is hoe u het juiste plan voor u en uw gezin kunt kiezen.

We raden je aan om goed onderzoek te doen naar alle soorten zorgverzekeringen

Voor veel mensen is de belangrijkste factor de kosten van de zorgverzekering. HMO (Health Maintenance Organization) plannen zijn de minst dure, bieden een lagere maandelijkse premie en minder out-of-pocket kosten voor medische diensten. De aangewezen huisarts (PCP) fungeert als “poortwachter” en bepaalt wanneer u naar specialisten mag gaan. Het nadeel is dus dat de HMO-plannen het meest beperkend zijn. Denk er wel aan dat je kunt besparen door het bijschrijven van je kind op de zorgverzekering.

Waar moet je op letten als je een goede zorgverzekering wil kiezen?

We krijgen nog regelmatig de vraag, welke zorgverzekering moet ik kiezen? De aanvullende zorgverzekeringen rekenen een hogere premie in ruil voor meer flexibiliteit in de keuze van uw aanbieders. U hoeft niet te worden doorverwezen naar een specialist en kunt gebruik maken van buitenhuisartsen. U zult echter wel hogere kosten moeten maken en het kan zijn dat u een aparte verzekeringsclaim moet indienen. Voor meer informatie over de HMO- en PPO-plannen, klik hier.

Point of Service (POS) plannen bieden voordelen van zowel de HMO als PPO plannen. U kiest zelf welke dienst, HMO of PPO, u gebruikt telkens als u naar een dokter gaat. Wanneer u naar een huisarts (PCP) gaat, heeft u geen eigen risico en is preventieve zorg inbegrepen en kan hij of zij u doorverwijzen naar een specialist. U hebt ook de mogelijkheid om naar een buitenhuisarts te gaan, maar dan tegen hogere kosten. Als u uw plan van geval tot geval wilt beheren en bereid bent om strikte richtlijnen te volgen, kan het POS-plan voor u aantrekkelijk zijn.